Change is the only Constant

Ήμουν κι εγώ στην Αρκαδία (Et in Arcadia ego)

Υπάρχει ο επίγειος παράδεισος; Εκεί όπου ο άνθρωπος ζει μέσα σε μία αδιατάρακτη αρμονία, με σεβασμό προς τη Φύση, παραδομένος στον χρόνο; Εκεί όπου η απλή βουκολική ζωή συναντάει την απόλυτη γνώση και την ευδαιμονία; 

Οι αρχαιότεροι μύθοι αναφέρουν αυτό τον επίγειο παράδεισο με το όνομα Αρκαδία. Καταπράσινα βουνά, γάργαρα νερά, παιδική αθωότητα και ανεμελιά. Πρόκεται για τον ίδιο τόπο όπου σήμερα βρίσκεται ο νομός Αρκαδίας, έμελλε όμως να λάβει μυθολογική και θεολογική έννοια. 

Η Αρκαδία ήταν ο τόπος που γεννήθηκε και λατρευόταν ο θεός Πάνας. Πρόκειται για έναν παρεξηγημένο Θεό που κρύβει τις ιδιότητές και τα χαρακτηριστικά αυτού που αργότερα έγινε γνωστό σαν Αρκαδικό Ιδεώδες.

Ο Πάνας ήταν γιος του Θεού Ερμή και μίας νύμφης, η οποία δεν είναι σαφές αν ήταν η Καλλιστώ, η Δρυόπη ή η Πηνελόπη. Σύμφωνα όμως με μία άλλη εκδοχή, ήταν γιος του Διός και της Ύβρεος. Η πιο κοινώς αποδεκτή άποψη είναι ότι ήταν όντως τέκνο του Ερμή. Το σώμα του θεού καθώς και η φύση του ήταν διττή. Το επάνω μέρος ήταν ανθρώπινο και στο κάτω μέρος ήταν τραγοπόδαρος. Το κεφάλι του επίσης κοσμούσαν δύο κέρατα. Έπαιζε τη σύριγγα (ποιμενικός αυλός) που αποτελούνταν από επτά καλάμια προκαλώντας απαράμιλλη ευχαρίστηση σε όλη τη Φύση.

Ο θεός σχετίζεται με τους βοσκούς, που αποτελούσαν κάποτε μυητικό τίτλο και είχαν βρει το νόημα της ζωής. Επίσης συμβολίζει την απλή και ήρεμη ζωή κοντά στη φύση και την πληρότητα που μπορεί αυτή να προσφέρει μακριά από το άγχος των σύγχρονων πόλεων.

Το κίνημα του αρκαδισμού άνθισε ιδιαιτέρως κατά την Αναγέννηση και πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν έργα για αυτόν τον ιδεατό τόπο. Σε εκείνη την περίοδο καθιερώθηκε και η έκφραση “ήμουν κι εγώ στην Αρκαδία” στους καλλιτεχνικούς και πνευματικούς κύκλους σαν ένδειξη της αναγνώρισης των ιδανικών που εκφράζονται μέσα από τον τόπο αυτό, τα οποία είναι πανανθρώπινα.

Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τόμας Τζέφερσον, συνέταξε το αμερικανικό σύνταγμα με βάση το αρκαδικό ιδεώδες.

Το όνομα Αρκαδία συμβολίζει μία πολύ παλιά εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι είχαν βρει το νόημα της ζωής και την απολάμβαναν πραγματικά. Συμβολίζει επίσης έναν αυτάρκη τρόπο ζωής όπου οι παραγωγοί είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές και οι κύκλοι της ζωής κλείνουν ομαλά και φυσικά.

Υπάρχουν και πιο μυστικιστικές ερμηνείες του αρκαδισμού όπου κάνουν λόγο για την κιβωτό του Θεού και το σημείο από όπου ξεκίνησε η ίδια η ζωή.

Την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε όλοι στοιβαγμένοι στις μεγαλουπόλεις είναι που η ανάγκη για αναβίωση του αρκαδικού ιδεώδους είναι τελείως επιτακτική πλέον.

Μέχρι τότε, να δούμε τι θα αλλάξει!

Change is the only Constant

Don’t miss a thing!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

It's a big deal to maintain your integrity these days. Writing gives me the means to find it. Through this process, I am reminded of what my soul calls for. I always end up wondering about the miracle of life and the universe. I am not afraid to believe in ideals. Virtue and evil are only separated by misunderstandings after all.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN