Change is the only Constant

Η παραίτηση που άλλαξε τον κόσμο: Η γέννηση της ψηφιακής εποχής

Spread the word!

Τον Σεπτέμβρη του 1957, 8 νέοι ερευνητές παραιτούνται από το εργαστήριο ημιαγωγών στο οποίο δούλευαν στην οδό 391 San Antonio στο Mountain View στην Καλιφόρνια. Ο εργοδότης τους ονομαζόταν William Shockley και δεν  ήταν άλλος από τον βραβευμένο με Nobel φυσικό και εφευρέτη που μαζί με τους John Bardοen και Walter Brattain στα εργαστήρια της Bell το 1947 συνέβαλαν στην ανακάλυψη που αργότερα θα άλλαζε τον κόσμο. Το πρώτο τρανζίστορ επαφής.  Σχεδόν κάθε τι που χρησιμοποιούμε σήμερα από το μεγάλο αδρονικό επιταχυντή στο  CERN και το διεθνές διαστημικό σταθμό μέχρι και τον φούρνο μικροκυμάτων οφείλουν την ύπαρξη τους σε αυτή την ανακάλυψη.

Ο Shockley θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους φυσικούς στερεάς κατάστασης  στον κόσμο με πολλές καινοτόμες ανακαλύψεις στη φυσική μιαγωγών και το 1950 είχε εκδώσει ένα βιβλίο 553 σελίδων, με τίτλο “Electrons and Holes in Semiconductors with Applications to Transistor Electronics”. Ένα βιβλίο που θα έθετε τις βάσεις όλης της θεωρίας ημιαγωγών και των ανακαλύψεων που ακολούθησαν. Όταν μετακόμισε στο Mountain View το 1955, είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Ο Shockley ήθελε να είναι ο πρώτος που θα αναπτύξει ένα εμπορικό  τρανζίστορ πυριτίου ευρείας χρήσης. Για το σκοπό αυτό, ο Shockley προσέλαβε τους πιο λαμπρούς τεχνικούς και επιστήμονες που μπορούσε. Για να ελέγξει τα προσόντα τους, οι υποψήφιοι περνούσαν μια σειρά από πολύ απαιτητικά IQ και ψυχολογικά τεστ για να αναγνωρίσει τους ισχυρότερους υποψηφίους και να σχηματίσει μια ομάδα ανάπτυξης κατάλληλη για να εργαστεί μαζί ως ομάδα. Ετσι ο Shockley κατάφερε να ιδρύσει το εργαστήριο του (Shockley Semiconductor Labs) αποτελούμενο από ειδικούς επιστήμονες σε ένα τομέα που υπήρχαν λίγοι.

Παρόλο που ο Shockley ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και πρωτοπόρος στους ημιαγωγούς ήταν και ένας από τους χειρότερους μάνατζερ στην ιστορία των ηλεκτρονικών, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Joel Shurin. Ο Shockley ήταν αυταρχικός, δεσποτικός, ακανόνιστος, δύσκολα ευχαριστημένος και όλο και πιο παρανοϊκός. Αν και ο Shockley δεν διαγνώστηκε ποτέ από ψυχιάτρους, οι ιστορικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση του μυαλού του Shockley το 1956–1957 ως παρανοϊκό ή αυτιστικό.

Όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις καταγράφηκαν και το προσωπικό δεν επιτρεπόταν να μοιραστεί τα αποτελέσματά του μεταξύ τους, κάτι που δεν ήταν εφικτό αφού όλοι εργάζονταν σε ένα μικρό κτίριο. Ο Shockley, μη εμπιστευόμενος τους υπαλλήλους του, έστελνε τις αναφορές τους στα εργαστήρια Bell για διπλό έλεγχο. Είχε φτάσει ακόμη και στο σημείο να προσλάβει ντετέκτιβ για να κάνουν τεστ ανιχνευτή ψεύδους στους υπαλλήλους του.

Έτσι ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό στο Σαν Φρανσίσκο το 1957, οκτώ από τους πιο ταλαντούχους νέους επιστήμονες στην Αμερική οι Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce, και Sheldon Roberts. συγκεντρώθηκαν για μια μυστική συνάντηση στο ξενοδοχείο Clift.

Με μια νευρική ενέργεια που υπήρχε το τραπέζι, αφού εξέτασαν πολλές επιλογές, οι άντρες αποφάσισαν ότι πρέπει να αποστατήσουν. Έτσι βάζοντας όλοι τις υπογραφές τους σε ένα χαρτονόμισμα τους 1 δολαρίου διακήρυξαν ο ένας στον άλλον την ανεξαρτησία τους, πλαισιώνοντας αυτό που θα ήταν ιστορία, επιλέγοντας να δουλέψουν με τους δικούς τους όρους, έχοντας αποφασίσει να ακολουθήσουν τις οραματικές ιδέες τους μέσα στη δομή μιας νέας, καινοτόμου εταιρείας. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1957, οι Blank, Grinich, Kleiner, Last, Moore, Noyce, Roberts και Hoerni παραιτήθηκαν από τα Shockley Labs. Έγιναν γνωστοί ως οι «Traitorous Eight», αν και δεν είναι γνωστό ποιος επινόησε τον όρο. Ο Shockley δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει τους λόγους αυτής της αποστασίας. Μετά από αυτό το διάστημα, δεν μίλησε ποτέ ξανά με τον Noyce, αλλά συνέχισε να παρακολουθεί το έργο τους, χτένιζοντας όλα τα αρχεία που άφησαν πίσω τους. Αργότερα ο Shockley έφερε τη δική του δίοδο στη σειριακή παραγωγή, αλλά ο χρόνος είχε ήδη χαθεί και οι ανταγωνιστές είχαν ήδη πλησιάσει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Παρά την δυσκολία στην εύρεση επενδυτών σε έναν τομέα που κανείς δεν μπορούσε ακόμα να καταλάβει το πόσο σημαντικός είναι οι 8 ερευνητές κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον Sherman Fairchild, ιδρυτή της  Fairchild Aircraft και Fairchild Camera όπου τους παρείχε ένα μερίδιο των μετοχών του, ιδρίωντας μαζί τους την εταιρεία Fairchild Semiconductor σε μια περιοχή που αργότερα θα γίνει γνωστή ώς Silicon Valley. Η Fairchild ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν με επιτυχία τρανζίστορ ευρείας χρήσης και ολοκληρωμένα κυκλώματα. Ο Jean Hoerni, ένας από τους «Traitorous Eight» ανακάλυψε τα τρανζίστορ με επίπεδη γεωμετρία. Μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα και κατάφερε να μειώσει πολύ το κόστος των ημιαγωγών και κατέστησε δυνατή τη μαζική παραγωγή μονολιθικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Συνειδητοποίησε ότι η εναπόθεση μιας μεμβράνης οξειδίου του πυριτίου συμβάλει στην προστασία των άκρων των συνδέσεων, καθιστώντας δυνατή τη φθηνή παραγωγή συσκευών πυριτίου χωρίς να κινδυνεύει η υποβάθμιση των χαρακτηριστικών του τρανζίστορ με την πάροδο του χρόνου. Ο Noyce πήγε την ανάπτυξη του Hoerni ένα βήμα παραπέρα. Ο Noyce συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να παράξει μεμονωμένα τρανζίστορ. Μάλλον, διαφορετικά εξαρτήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην ίδιο κομμάτι πυριτίου και να συνδεθούν κατά μήκος της επιφάνειας με την εναπόθεση μιας γραμμής αγώγιμου μετάλλου (ένα «σύρμα»). Έτσι συνέλαβε τη μέθοδο κατασκευής ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος. Μέχρι το 1969 μόνο το πρόγραμμα Apollo είχε αγοράσει ένα εκατομμύριο τσιπ πυριτίου, ένα σημαντικό μέρος αυτών που κατασκευάστηκε από την Fairchild.

Εκτός από την τεράστια επιτυχία της Fairchild στο κόσμο των ημιαγωγών και της τεχνολογίας συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη άλλων εταιρειών στη περιοχή. Οι οποίες συχνά αναφέρονται με τον όρο Fairchildren όπως η Intel που ιδρύθηκαν από τον Noyce και Moore η AMD και η National Semiconductor Corporation. Ο Αυστριακής καταγωγής βιομηχανικός μηχανικός Eugene Kleiner επένδυσε στην Intel πριν ξεκινήσει τη θρυλική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Kleiner-Perkins το 1972, μια εταιρεία που μια μέρα θα χρηματοδοτούσε τις Amazon, Google, AOL, Compaq, Genentech και πολλές άλλες. Άρθουρ Ροκ, γέννησε εν αγνοία του τη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων που βασίζεται στην τεχνολογία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τον καιρό ο ίδιος ο Rock θα ηγηθεί της επένδυσης στην Apple. Για να ολοκληρώσουμε τον κύκλο μας, ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, θα θεωρούσε τον Ρόμπερτ Νόις μέντορα, και ακόμη, θα έλεγαν κάποιοι, παρένθετο πατέρα. Συνολικά, οι αρχικοί υπάλληλοι της Fairchild Semiconductor μπορούμε να πούμε ότι δημιούργησαν ή βοήθησαν στη δημιουργία εκατοντάδων νέων εταιρειών και τεχνολογιών.

SEPTEMBER 18, 1957 : The Revolt of the Nerds, one day that changed history

Change is the only Constant

Spread the word!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 15 =

en_USEN