Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Τι είναι η γνώση;

Ο Σωκράτης μας πληροφορεί, μέσω του Πλάτωνα, ότι η γνώση είναι το αντίθετο της κακίας. Όταν κάποιος γνωρίζει τη φύση των πραγμάτων και του εαυτού του γίνεται αυτόματα καλός. Αυτό συμβαίνει επειδή η αληθινή γνώση ρίχνει φως στο τρομακτικό σκοτάδι της άγνοιας που μας οδηγεί να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε λανθασμένα αφού η γνώση σβήνει τον φόβο. Ακόμα και το φόβο του θανάτου.

Στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπου οι φιλόσοφοι δεν δίσταζαν να κουράσουν το μυαλό τους με βαθιά νοήματα, ήταν ξεκάθαρο ότι η γνώση αποκτάται μέσα από ορισμένα στάδια.

Άρα, υπάρχει ένα ιεραρχικό σύστημα σχετικά με τη γνώση, η οποία στην ανώτατη μορφή ονομάζεται «νόηση».

*Νους -> Νόηση

Ακόμη και τότε, πολύ λίγοι έφτασαν σε αυτό το επίπεδο γνώσης, ακριβώς επειδή η φύση των πραγμάτων είναι τέτοια που πρέπει κανείς να αγωνιστεί πολύ για να φτάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Γι' αυτό η πλειοψηφία προτιμά πάντα ευκολότερους δρόμους.

Η Νόηση συνδέεται με τη «Διαλεκτική» στην πλατωνική φιλοσοφία και έχει να κάνει με το είδος της σκέψης που έχει κάποιος σε αυτό το επίπεδο (το ύψιστο). Ένας αληθινός νοήμων άνθρωπος είναι ικανός να κατανοήσει την απατηλή φύση των αντικειμένων και επομένως μπορεί να σκεφτεί τον αόρατο κόσμο των αληθινών Ιδεών και του Καλού (Αγαθόν).

Αυτή η κατάσταση του μυαλού κάνει κάποιον πραγματικά έξυπνο. Έξυπνο, δηλαδή εκτός ύπνου, δηλαδή όχι πλέον υπό τον νου, αλλά νοήμων.

Ο δρόμος προς τη νόηση περνά μέσα από την Αρετή. Δεν μπορεί κανείς να θεωρηθεί έξυπνος αν δεν έχει νικήσει τα πάθη του και δεν ελέγχει τα άλογα μέρη της ψυχής του. Επομένως, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάποιος είναι έξυπνος όταν οι πράξεις του δεν κατευθύνονται από το νου του. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι κάποιος είναι έξυπνος αν ενδιαφέρεται πολύ για το υλικό βασίλειο.

Στην εποχή μας έξυπνος θεωρείται εκείνος που σύμφωνα με την αρχαία φιλοσοφία, βρίσκεται ένα σκαλί παρακάτω από τη νόηση, σε εκείνο της διάνοιας.Η διάνοια αφορά την λειτουργία της σκέψης που σχετίζεται με τη λειτουργία του παρατηρούμενου Σύμπαντος και όχι με τον αόρατο άφθαρτο κόσμο των ιδεών. Για παράδειγμα ο υπολογισμός της τροχιάς ενός πλανήτη.

Έτσι, παρατηρούμε πολλούς επιστήμονες αλυσοδεμένους στα υλικά τους πάθη και χειραγωγούμενους εύκολα λόγω της συνολικής τους άγνοιας, παρόλο που είναι ικανοί να χειρίζονται εργαλεία όπως τα μαθηματικά.

Ο δρόμος της Αρετής είναι ο δρόμος προς το Αγαθό στην πλατωνική φιλοσοφία.

Έχει πια τελείως εγκαταλειφθεί;

Χρέος μας είναι αν έστω δεν βαδίζουμε εμείς αυτό το δρόμο να αναγνωρίζουμε όσους το κάνουν προς πείσμα των καιρών και να τους προσφέρουμε το σεβασμό και την αναγνώρισή μας. Μόνο έτσι ίσως μπορέσουμε να αναδείξουμε τους πραγματικά αξιόλογους ηγέτες που χρειαζόμαστε σαν ανθρωπότητα.

Εγγραφείτε για περισσότερα!

Μέχρι τότε, να δούμε τι θα αλλάξει!

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Σχολιάστε ελεύθερα!

Επόμενη σελίδα Συνεχίστε την ανάγνωση *

five × four =

elEL