Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Ποιός στ’ αλήθεια είναι ο Κρόνος;

Ας μιλήσουμε σήμερα για μία ιδιαίτερη οντότητα. Εκείνη του Κρόνου, ως πλανήτη αλλά και ως μυθολογική ύπαρξη.

Ο Κρόνος λοιπόν, ήταν ο ηγέτης και ο νεότερος υιός του Ουρανού και της Γαίας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Στην γνωστή πάλη μεταξύ πατέρα – τέκνων που εμφανίζεται στη μυθολογία μας, ο Κρόνος κατάφερε να ανατρέψει τον πατέρα του, καθώς υπήρξε ο πιο πανούργος και φιλόδοξος από τα αδέλφια του.

Η ετυμολογία του ονόματός του, σύμφωνα με το Σωκράτη, προκύπτει από το Κορόνους, δηλαδή σημαίνει γνήσιος – καθαρός νους, πράγμα που αποδεικνύει την καταγωγή του Διός από μία τέλεια διάνοια.

Η βασιλεία του Κρόνου συμπίπτει με τη “χρυσή εποχή” του γένους των ανθρώπων, όπου οι άνθρωποι πρωτο-εμφανίστηκαν και έζησαν με λιγοστά και ασήμαντα προβήματα και δεν είχε ακόμη ξεκινήσει η πτώση των ηθικών αξιών τους. Έμοιαζαν καθ’ όλα στα θεϊκά πρότυπα.

Κατά την χρυσή αυτή εποχή, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ολύμπιοι θεοί δεν είχαν ακόμη γεννηθεί. Έτσι η κατρακύλα θα λέγαμε στα κατώτερα γένη (“αργυρέον”, “χαλκείον”,  “ηρώων θείον γένος” και “σιδηρούν”) με εξαίρεση το ηρώων θείον γένος, αποτέλεσε μία σταδιακή παρακμή του ανθρώπου, η οποία χαρακτηρίζεται από τα βάσανα και τις δοκιμασίες που πρέπει να ξεπεράσει καθώς και την ηθική του εκμηδένιση. 

Αυτό ξεκινά με τη βασιλεία του Διός και των Ολύμπιων, τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν πλέον να εξελίξουν τις νοητικές και λοιπές δεξιότητες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο εχθρικό περιβάλλον που είχε πλεόν εμφανιστεί.

Εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι κατά την βασιλεία του Κρόνου, έκανε την εμφάνισή του ο άνθρωπος πάνω στη γη.

Ας ρίξουμε μια ματία τώρα στον πλανήτη Κρόνο, που έλαβε το όνομά του από τον Τιτάνα. Με τους γνωστούς του δακτυλίους, θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης Κρόνος, μαζί με το Δία, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, κατατάσσεται στους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που αναφέρονται και ως Αέριοι Γίγαντες.  Είναι ο έκτος κοντινότερος πλανήτης από τον  Ήλιο και βρίσκεται σε μέση απόσταση 9.5 AU (149 597 871 km) από αυτόν. Η μάζα του είναι  5.6846 ×1026 kg ,είναι δηλαδή 95 φορές βαρύτερος από τη Γη. Αυτό τον κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία.

Οι δακτύλιοι που περιβάλλουν τον Κρόνο συνιστούν το πιο  χαρακτηριστικό γνώρισμά του και μαζί με τα φεγγάρια του αποτελούν ένα ενιαίο σύνθετο σύστημα  αντικειμένων των οποίων οι δομές, η δυναμική και η εξέλιξη είναι αλληλένδετες. Οι τροχιές των εσωτερικών φυσικών δορυφόρων εμπίπτουν εντός ή μεταξύ των εξωτερικών  δακτυλίων, και νέοι δορυφόροι εξακολουθούν να βρίσκονται ενσωματωμένοι στις δομές τους. Εξαιτίας της δυσκολίας διαχωρισμού των μεγάλων σωματιδίων των δακτυλίων από τους μικρούς δορυφόρους, ο ακριβής καθορισμός των φεγγαριών του  Κρόνου μπορεί να μην είναι δυνατός.

Οι φυσικοί δορυφόροι Ρέα, Καλυψώ, Τηθύς, Τελεστώ, Προμηθέας, Επιμηθέας, Μίμας, Άτλας, Ιανός, Εγκέλαδος, Διώνη, Ελένη, Πάνας και Πανδώρα.

Εξερεύνηση- Διαστημικές αποστολές

Το πρώτο διαστημικό σκάφος που επισκέφθηκε τον Κρόνο, το U.S. Pioneer 11, ήταν το ένα από τα δύο σκάφη που εκτοξεύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 προς τον πλανήτη Δία. Ενώ η επαναστόχευση δεν ήταν μέρος του αρχικού στόχου, οι υπεύθυνοι της αποστολής εκμεταλλεύτηκαν τη στενή επαφή του διαστημικού σκάφους με το βαρυτικό πεδίο του Δία ώστε να μεταβάλλουν την τροχιά του και να το θέσουν σε μία νέα τροχιά γύρω από τον Κρόνο. Το 1979 το Pioneer 11 πέρασε από το επίπεδο των δακτυλίων του Κρόνου σε απόσταση μόλις 38 000 km από τον δακτύλιο Α και πέταξε εντός 21 000 km από την ατμόσφαιρά του.

Το δίδυμο διαστημικών σκαφών που ακολούθησαν, τα U.S. Voyagers 1 και 2, ξεκίνησαν αρχικά προς το Δία, το 1977. Διέθεταν πολύ πιο περίτεχνο εξοπλισμό απεικόνισης και ήταν ειδικά σχεδιασμένα για πολλαπλές πλανητικές διελέυσεις καθώς και για την επίτευξη συγκεκριμένων επιστημονικών στόχων σε κάθε προορισμό. Όπως στο Pioneer 11, έτσι και στα Voyager 1 και 2 , χρησιμοποιήθηκε το βαρυτικό πεδίο του Δία για να γίνουν οι κατάλληλοι ελιγμοί και να ανακατευθυνθούν τα σκάφοι σε τροχιές γύρω από τον Κρόνο, όπως και συνέβη τα έτη 1980 και 1981, αντίστοιχα. Μαζί τα δύο διαστημόπλοια έδωσαν χιλιάδες εικόνες από τον Κρόνο,τους δακτύλιους και τους δορυφόρους του.

Το διαστημικό σκάφος Cassini-Huygens ξεκίνησε το 1997 ως ένα κοινό σχέδιο των διαστημικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΑSΑ), της Ευρώπης (ESΑ) και της Ιταλίας (ISA).

Ακολούθησε μια περίπλοκη τροχιά που βασιζόταν σε ελιγμούς (με βάση το βαρυτικό πεδίο) κατά τα περάσματά του από την Αφροδίτη (δύο φορές), τη Γη και το Δία που το οδήγησαν στο σύστημα του Κρόνου στα μέσα του 2004. Ζυγίζοντας σχεδόν έξι μετρικούς τόνους όταν ήταν φορτωμένο με προωθητικά, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα, πιο ακριβά, και πιο πολύπλοκα στο σχεδιασμό διαστημικά σκάφη εκείνης της περιόδου. Ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιεί μελέτες του πλανήτη, των δακτυλίων και των φεγγαριών για αρκετά χρόνια, και περιλάμβανε έναν ανιχνευτή, τον Huygens, που κατέβηκε με αλεξίπτωτο μέσω της ατμόσφαιρας του Τιτάνα και προσγειώθηκε στη στέρεη επιφάνεια του δορυφόρου στις αρχές του 2005. Για περίπου τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της καθόδου του, καθώς και από την επιφάνεια, το Huygens διαβιβάζε μετρήσεις και εικόνες στο Cassini, που αναμεταδίδονταν στα επιστημονικά κέντρα στη Γη.

Η αποστολή του Cassini έχει προγραμματιστεί να συνεχίσει, εάν το διαστημικό σκάφος παραμένει λειτουργικό, μέχρι το 2017. Καθώς η παροχή καυσίμων θα πλησιάζει προς το τέλος της, το διαστημόπλοιο θα κάνει κάποιες πολύ κοντινές διελεύσεις από τον πλανήτη, μετρώντας τα μαγνητικά και βαρυτικά πεδία, και τελικά θα εισέλθει σε τροχιά κατάδυσης στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Μαγνητόσφαιρα

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η μαγνητόσφαιρα ενός πλανήτη είναι η περιοχή του χώρου που επηρεάζεται από το μαγνητικό του πεδίο. Η αποστολή του Voyager στις μακρινές περιοχές του ηλιακού συστήματος επιβεβαίωσε ότι , όπως η Γη, έτσι και οι τέσσερις πλανήτες-γίγαντες έχουν εκτενείς μαγνητόσφαιρες λόγω των ισχυρών μαγνητικών τους πεδίων , που παράγονται μέσω συναγωγής σε μία ηλεκτρικά αγώγιμη περιοχή στο εσωτερικό τους.

Το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου είναι ισχυρά διπολικό.

Ο Κρόνος είναι ένας μαγικός πλανήτης όπως και ένα τρομερό μυθολογικό πρόσωπο που πάντα θα εξιτάρει τη φαντασία και την περιέργειά μας.

*Παραπομπή : Πτυχιακή εργασία “Ο διπολικός χαρακτήρας του Μαγνητικού Πεδίου του Κρόνου”, Θεοφιλάκου Ιωάννα

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Μην χάσετε τίποτα!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε μας πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

Σχολιάστε ελεύθερα!

Επόμενη σελίδα Συνεχίστε την ανάγνωση *

3 + 17 =

elEL