Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

ℏ, η σταθερά του Planck (λίγες λέξεις που θα ακούγατε σε ένα μπαρ)

Στον κόσμο της Φυσικής, συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε μαθηματικές σταθερές (όπως π ή ) και να τις ρίχνουμε σε εξισώσεις. Αυτές οι σταθερές φαίνεται να συνδέουν φυσικά μεγέθη και να σχηματίζουν κάποιο είδος κόλλας μεταξύ τους.

Το 1900, ο ιδιοφυής Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ εισήγαγε μια πολύ σημαντική μαθηματική σταθερά γνωστή από τότε ως σταθερά του Πλανκ (ℏ). Τα φυσικά μεγέθη που συνδέει αυτή η σταθερά είναι η ενέργεια και η συχνότητα ενός φωτονίου. Στην πραγματικότητα, η συχνότητα ενός φωτονίου πολλαπλασιασμένη επί h (Η σταθερά του Πλανκ) δίνει – σε όποιον προσπαθεί να την υπολογίσει – την ενέργεια του φωτονίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στον κβαντικό κόσμο.

h είναι επίσης μια από τις μικρότερες σταθερές που χρησιμοποιούνται στη Φυσική h= 6,62607015×10−34 J⋅Hz−1

h-bar ή ισούται με h/2π, που είναι η ανηγμένη σταθερά του Planck.

Η διάσταση της σταθεράς του Planck είναι το γινόμενο της ενέργειας πολλαπλασιαζόμενη με το χρόνο, μια ποσότητα που ονομάζεται ΔΡΑΣΗ. Διασκεδαστικό γεγονός: Ο Πλανκ ήταν ο ίδιος αρκετά δραστήριος αφού ήταν δια βίου ορειβάτης.

Ο Πλανκ ήταν επίσης ταλαντούχος πιανίστας και σχεδόν αφιέρωσε την καριέρα του στη μουσική αντί στη φυσική. Φιλοξένησε μουσικά σαλόνια στο σπίτι του, προσκαλώντας άλλους φυσικούς και ακαδημαϊκούς καθώς και επαγγελματίες μουσικούς. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν παρευρέθηκε, μερικές φορές έπιανε το βιολί για να παίξει σε κουαρτέτα ή τρίο με τον Πλανκ. Σύμφωνα με τον Heilbron, «η αίσθηση του μουσικού τόνου του Πλανκ ήταν τόσο τέλεια που μετά βίας μπορούσε να απολαύσει μια συναυλία», αφού μπορούσε εύκολα να την καταστρέψει μια νότα εκτός κλειδιού.

Ο Μαξ Πλανκ ήταν επίσης βαθιά φιλοσοφημένος.

Όπως πολύ καλά το έθεσε:

«Όλη η ύλη προέρχεται και υπάρχει μόνο χάρη σε μια δύναμη που φέρνει το σωματίδιο ενός ατόμου σε δόνηση και συγκρατεί αυτό το πιο λεπτό ηλιακό σύστημα του ατόμου μαζί. Πρέπει να υποθέσουμε πίσω από αυτή τη δύναμη την ύπαρξη ενός συνειδητού και ευφυούς νου. Αυτός ο νους είναι η μήτρα όλης της ύλης».

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να ζητήσετε μια σύντομη ανάλυση των αγαπημένων σας θεμάτων στις επόμενες αναρτήσεις μας.

Μέχρι τότε, να δούμε τι θα αλλάξει!

Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά

Μην χάσετε τίποτα!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε μας πολιτική απορρήτου για περισσότερες πληροφορίες.

2 thoughts on “ℏ, Planck’s constant (a few words you would hear in a bar)

Σχολιάστε ελεύθερα!

Επόμενη σελίδα Συνεχίστε την ανάγνωση *

5 + 2 =

elEL